2.2-Windows

http://trolltech.com/developer/downloads/qt/windows adresinde MinGW sürümünü indiriyoruz, diğer zip'li olan sürümü ise QT'nin kaynak kodları. Eğer derleme yaparak kurulum gerçekleştirecekseniz zip'li paketi indirin.

Peki MinGW (Minimalist GNU for Windows) nedir? Kısaca GNU Compiler araçlarının Windows portu diyebiliriz. Kodlarımızı derlerken bu araçları kullanacağız. Örneğin Linux'de ki "make", ama Windows'da "mingw32-make" ismiyle geçmekte, bizde bu isimle çağıracağız kendisini.

İndirdiğiniz "qt-win-opensource-X.X.X-mingw.exe" dosyasını çalıştırın "Next" diyerek lisans sözleşmesini kabul ettiğinizi onaylayın ve QT'nin kurulum yolunu soran ekrana kadar gelin. Burası önemli çünkü ortam değişkenlerini tanımlarken bu adresi kullanacağız, böylece komut satırında gerekli araçları path(adres) belirtmeden çağırabileceğiz.


bu adımıda geçtikten sonra bize MinGW'nin kurulu olduğu adres soruluyor. Eğer sisteminizde MinGW kurulu değilse üst tarafta ki "Download and install minimal MinGW installation" kutucuğunu seçiyoruz. Seçmemizle birlikte alt kısımda kurulum yapılacak adres soruluyor, yine burasıda önemli çünkü ortam değişkenleri tanımlarken bu adresede ihtiyacımız olacak.


Eğer MinGW kurulumunu seçtiyseniz yansı adrese bağlanıp MinGW kurulumu gerçekleştirilecek, ardından yine "Next"e tıklayarak kuruluma geçebilirsiniz.

Dosya kopyalama işlemi bittikten sonra, artık sıra geldi ortam değişkenlerine (Environment Variables)  ya da çevre değişkenlerine artık nasıl söylerseniz. Peki ne işimize yarayacak, kısa bir örnek vermek gerekir ise komut satırında qmake programını çağırabilmek için

C:\QTKURULUOLDUGUDIZIN\bin\qmake  
demektense
>qmake
demek daha kısa olsa gerek.

Bilgi: Bu adımı sadece bir kez uygulayacaksınız. Eğer karışık gelirse komut satırı için "Başlat/Programlar/Qt Menüsünden/Qt 4.x.x Command Prompt" da kullanabilirsiniz, fakat komut satırına her seferinde buradan girmek zorundasınız. Aşağıdaki adımları uygularsanız ayarlarınız tüm konsol (Komut satırı) ortamı için geçerli olur.

Ortam değişkenlerine "Bilgisayarım" simgesine sağ tık, "Gelişmiş" sekmesinden "Ortam Değişkenleri" butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Alttaki "Sistem Değişkenleri" kısımında QT için bir değişken tanımlayalım
aynı işlemi MinGW içinde yapalım


ardından listedeki path değişkenini bulup "Düzenle" butonuna tıklayalım


en son kısımda ; (noktalı virgül yazıp)
%QTDIR%\bin;%MINGWDIR%\bin
yazıyoruz.

Not: Değişken değerlerini QT ve MinGW'yi kuruğunuz yere göre düzenleyeniz.

Yorumlar

  1. Hay Allah razı olsun ya, 1 haftadır bununla uğraşıyodum.Nasıl sevindim anlatamam:)
    Elinize sağlık!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder