4.1-Eclipse IDE Kurulumu ve Qt ile Entegrasyonu

Not: Linux'de paket yöneticisi ile Eclipse kurulumunu yaptıysanız http://qt.nokia.com/developer/eclipse-integration adresinden indireceğiniz arşiv dosyasını Eclipse Plugin dizininin içerisine açın. Örneğin Ubuntuda bu dizin "/home/evdizininiz/.eclipse/org.eclipse.sdk.ide/updates/" dir. Aksi takdirde aşağıdaki yönergeleri izleyerek kurulumu gerçekleştirin.

Şu adresten http://www.eclipse.org/downloads/ CDT sürümünü yani "Eclipse IDE for C/C++ Developers" sürümünü indirip, arşiv dosyasını istediğiniz bir konuma açın.

Not: Eğer Eclipse'i daha önce kurduysanız, CDT eklentisinin kurulu olduğundan emin olun, bu eklenti sayesinde C/C++ projeleri geliştirebileceğiz. 

Sıra geldi QT4 ile Eclipse entegrasyonuna. http://qt.nokia.com/developer/eclipse-integration adresinden hangi işletim sistemini kullanıyorsanız ona uygun eklentiyi indirin. Linux platformunda farklı GCC sürümleri için farklı eklentiler olabilir. Benim sistemimde GCC 4 yüklü olduğu için eklentinin GCC 4 sürümünü indirdim.

Linux Kullanıyorsanız:
İndirdiğiniz eklenti arşiv dosyası (.tar.gz) olarak hazırlanmıştır. Bu arşiv dosyayısını bir arşiv yöneticisi ile Eclipse'in bulunduğu konuma açın.



Windows Kullanıyorsanız:
İndirmiş olduğunuz eklenti paket halinde (.exe uygulaması ) olarak hazırlanmıştır. Dosyaya çift tıklayarak çalıştırın. Ekrana gelen lisan sözleşmesi ve kurulum ekranının geçtikten sonra Eclipse ve  MinGW kurulumlarının adresini istediği ekrana kadar gelin.


Resimde de görüldüğü gibi "Eclipse Installation" ve "MinGW Installation" kısımlarına Eclipse ve MinGW 'nin kurulu oldukları adresleri belirtip "Install" düğmesine tıklayarak kurulumu tamamlayın.

Artık Eclipse klasörüne girip IDE'mizi çalıştırabiliriz. Eğer Eclipse'i ilk kez kurduysanız projelerin kaydedileceği konum sorulacaktır bir yol belirtip geçelim.


Eclipse açıldıktan sonra "Window" menüsünden "Preferences" giriyoruz. Listeden Qt'yi seçip "Qt Versions" listesinde "Add" düğmesine tıklıyoruz. "Version Name" kısmına Qt4 yazıp "Bin Path" kısmına QT'ün kurulu olduğu dizindeki bin klasörürün yolunu, "Include Path" kısmına ise yine QT4'ün kurulu oldugu dizindeki include klasörünün yolunu giriyoruz.


Windows'da Ekran Görüntüsü
 
Linux'de Ekran Görüntüsü

Not: Linux kurulumunda "bin" dizini içerisindeki "qmake, uic, rcc" gibi araçların QT4 sürümüne işaret ettiğinden emin olun. Bunu sürüm numaraları öğrenerek yapabilirsiniz. Çünkü, Ubuntu gibi sistemlerde qmake gibi komutlar
qt3 sürümü için qmake-qt3
qt4 sürümü için qmake-qt4
ismi ile geçip sadece qmake olan komut qmake-qt3'e bağ (link) olabilir bu bağ (linkin) qmake-qt4'e işaret ettiğinden emin olun.


Bileşenleri eklemek için "Widget Box" ve özelliklerini ayarlamak için kullanacağımız "Property Editor" gibi sekmeleride görünür hale getirmemiz gerek. Bunun için "Window/Show View" menüsünden "Other" a tıklayıp ekrana gelen "Show View" pencereden görünmesini istediğimiz sekmeleri seçiyoruz.

Yorumlar

  1. Entegrasyonu bahsettiğiniz gibi yaptım.
    Şu hatayı alıyorum : "launch failed,binary not found"
    Windows kullanıyorum.
    Ne yapmalıym

    YanıtlaSil

Yorum Gönder